De wijngaard

De wijngaard ligt in Santpoort noord en is vernoemd naar een beekje wat daar ooit gelopen heeft in de middeleeuwen. Na lang zoeken ben ik deze locatie op volkstuin verenging IJmond tegengekomen en kon ik het overnemen in 2020. Het gebied ligt op de rand van het oude oerij en de bodem in deze locatie is uniek. Het  heeft een interessante bodemgesteldheid van beekeerdgronden. Beekeerdgronden zijn zandgronden met mineralen in de bodem. Het zand waaruit de bodem bestaat is heel erg fijn. Dit geeft de druiven een goede drainage.

Hier een bodemkaart van het gebied

De jonge druivelaars voordat ze werden geplant.

Naast de permacultuur principes pas ik ook "no dig" methode toe, wat inhoud dat je het bodem voedselweb (bodemleven) respecteert en totaal geen grond bewerking toepast zoals freezen of ploegen.

Ook zijn de plant gaten waar de druiven in zijn geplant voorzien van wilde bosgrond, compost en Mycelium .  Om op die manier zo snel mogelijk een gezonde weerbare bodem te verkrijgen.

Voor de aanplant heb ik rode resistente druiven rassen gekozen. De keuze is gevallen op de volgende drie druivensoorten.

  • Monarch
  • Cabernet Cantor
  • Cabernet Cortis

Met deze soorten hoef ik geen pesticide te spuiten omdat ze resisent zijn. 

 

De aanplant in 2021

Het tweede jaar van de wijngaard 2022

Cabernet Cantor in zijn volle glorie in 2023